Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Столтенберг нібито заявив, що ніхто не давав гарантій вступу України до НАТО, а також, що Китай – організатор війни між Росією та Україною

Напередодні саміту НАТО у Вашингтоні прокремлівські ЗМІ поширювали нібито заяву генерального секретаря альянсу Єнса Столтенберга, який сказав, що «ніхто не давав гарантій вступу України до НАТО». Також генсек буцімто назвав Китай «головним організатором» війни Росії в Україні. Пропагандисти стверджували, що відповідні заяви Столтенберга нібито пролунали в інтервʼю, яке той нещодавно дав американському телеканалу СBS.

Однак насправді словами Столтенберга зманіпулювали, спотворивши контекст сказаного, пишуть у проєкті StopFake. 

Щодо звинувачень у нібито відсутності обіцянок прийняти Україну в НАТО, то тут важливе розуміння контексту. Столтенберг насправді відповідав на запитання журналістки: «Чому такий довгий термін для вступу України, ви говорили про 10-річний період, чому саме 10 років, а не один-два-три роки, адже вони зіткнулися з війною?». На що генсек сказав: «Ну, ніхто не говорив про 10 років, але очевидно, що це дуже серйозне питання для України. Тому що Україна зараз перебуває у стані війни. Україна зазнала нападу з боку Росії. Тому найважливіше, що ми маємо зробити, це посилити нашу підтримку України, щоб забезпечити її перемогу. Це попередня умова для будь-якого майбутнього членства України». Тобто Столтенберг нічого не говорив про відсутність гарантій вступу до НАТО для України, твердження було вигадане пропагандистами. Він сказав про відсутність чітких часових рамок вступу України до альянсу, і що наразі важливішою є підтримка України у війні з Росією

Що ж до Китаю, то Столтенберг назвав країну «головним посібником війни Росії в Україні», а не її організатором: «Війна в Україні демонструє, наскільки тісно пов’язані між собою Росія та Китай, Північна Корея та Іран. Китай є головним посібником російської військової агресії проти України. Президент Сі та президент Путін — усі вони хочуть, щоб НАТО, Сполучені Штати зазнали поразки в Україні».

Росія намагається протидіяти євроатлантичній інтеграції України, поширюючи дезінформацію про вступ України до НАТО. Що стосується Китаю, то маніпулюючи інформацією, агітпроп прагне «розсварити» між собою НАТО та Пекін задля своєї вигоди.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись