Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж США мусять компенсувати збитки постраждалим від COVID-19 країнам, бо причетні до його створення.

Голова Держдуми Росії В'ячеслав Володін поширив інформацію, що США буцімто причетні до створення COVID-19, тому мусять компенсувати збитки постраждалим від пандемії коронавірусу країнам. У цій заяві він, зокрема, вчергове розповсюдив фейк про «біолабораторії США».

Насправді комісія ВООЗ, яка проводила в Китаї розслідування обставин початку епідемії та вивчала можливе походження нового вірусу, повідомила, що COVID-19 має природне походження — природним джерелом є кажани. У ВООЗ не виявили випадків коронавірусної хвороби раніше грудня, тож першим місцем поширення вірусу був Ухань (Китай). Експерти також вважають «вкрай малоймовірною» версію про те, що вірус втік з Уханьского інституту вірусології — жодних доказів того, що цей вірус, або подібний, вивчали б в лабораторіях Ухані. Крім того, як раніш писав VoxUkraine, різні дослідження підтвердили, що вірусу MERS-Cov, найімовірніше, виник у кажанів і передався верблюдам до того, як набув здатності передаватися людині — так само і з вірусом SARS-CoV-2. «Більшість вчених, а також ВООЗ схиляються до думки, що вірус виник внаслідок природної мутації і перейшов до людей від тварин. Це підтверджують і новіші дослідження зразків нового коронавірусу», — розповіли фактчекери. Фейки про так звані «американські біолабораторії», зокрема, в Україні «Детектор медіа» неодноразово спростовував — детальніше читайте тут.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись