Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message США мусять компенсувати збитки постраждалим від COVID-19 країнам, бо причетні до його створення.

Голова Держдуми Росії В'ячеслав Володін поширив інформацію, що США буцімто причетні до створення COVID-19, тому мусять компенсувати збитки постраждалим від пандемії коронавірусу країнам. У цій заяві він, зокрема, вчергове розповсюдив фейк про «біолабораторії США».

Насправді комісія ВООЗ, яка проводила в Китаї розслідування обставин початку епідемії та вивчала можливе походження нового вірусу, повідомила, що COVID-19 має природне походження — природним джерелом є кажани. У ВООЗ не виявили випадків коронавірусної хвороби раніше грудня, тож першим місцем поширення вірусу був Ухань (Китай). Експерти також вважають «вкрай малоймовірною» версію про те, що вірус втік з Уханьского інституту вірусології — жодних доказів того, що цей вірус, або подібний, вивчали б в лабораторіях Ухані. Крім того, як раніш писав VoxUkraine, різні дослідження підтвердили, що вірусу MERS-Cov, найімовірніше, виник у кажанів і передався верблюдам до того, як набув здатності передаватися людині — так само і з вірусом SARS-CoV-2. «Більшість вчених, а також ВООЗ схиляються до думки, що вірус виник внаслідок природної мутації і перейшов до людей від тварин. Це підтверджують і новіші дослідження зразків нового коронавірусу», — розповіли фактчекери. Фейки про так звані «американські біолабораторії», зокрема, в Україні «Детектор медіа» неодноразово спростовував — детальніше читайте тут.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join