Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Пентагон вимагав виключити Литву з НАТО через блокування Калінінградської області.

Росія поширила в соціальних мережах інформацію, що речник Пентагону, генерал армії США Роберт Джефферсон нібито вимагав виключити Литву з НАТО через блокаду Калінінградської області.

Представники НАТО та Пентагону спростували Check Your Fact цю інформацію. «Це повна нісенітниця. Литва є цінним союзником НАТО, і Сполучені Штати не закликали до виключення Литви з НАТО», — заявив представник НАТО. Фактчекери також повідомили, що насправді жодного офіцера під іменем «Роберт Джефферсон» немає в базі даних Управління генеральних офіцерів армії США. Раніше російські медіа поширили фейк, що Литва нібито має намір анексувати Калінінградську область та провокує Росію на військовий конфлікт із НАТО. Російська пропаганда часто використовує меседжі, що західні країни буцімто «роблять замах на територіальну цілісність» Росії, Білорусі, України тощо. Насправді попри розповсюдження Кремлем подібних меседжів та конспірологічних теорій, саме Росія окупувала частину України, Грузії, Молдови, Японії та Чечню.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись