Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Литва розібрала ділянку залізниці до Калінінграда.

Російські та українські ЗМІ й соцмережі поширили фейк, що Литва буцімто розібрали ділянку залізниці, що сполучає Росію, Білорусь із Калінінградом. Разом з цим, зазначають, що розбирати залізницю нібито допомагали «дуже мотивовані у цьому питанні» біженці з України. Цей фейк є частиною інформаційної кампанії проти Литви, яку Росія розгорнула після блокування транзиту до Калінінграда.

StopFake пише, що насправді першоджерелом цієї новини став сайт сатиричних, вигаданих «новин» «Панорама». Видання застерігає свою аудиторію, що всі тексти на сайті не є реальними новинами. Транзит до Калінінграда обмежили для деяких вантажних перевезень з 17 червня через санкції, запроваджені Брюсселем. Митний департамент Литви повідомляв, що заборона на транзит цементу, спирту та інших продуктів набуде чинності з 10 липня, на вугілля та інші види твердого викопного палива – з 10 серпня, на російську нафту – з 5 грудня. Але про розбір залізничних колій не йдеться. Зокрема, Литовські залізниці заперечили припинення транзиту між Росією та Калінінградом після того, як російські офіційні особи висловили гнів із приводу ймовірного рішення, яке нібито перервало потік товарів у регіон.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись