Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Британців обманюють, що ціни на пальне зросли через вторгнення Росії в Україну, адже в Україні паливо дешевше.

У соцмережах на іноземну авдиторію поширюють маніпулятивну тезу, що британців нібито обманюють щодо зростання вартості палива після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Як «аргумент» використовують порівняння ціни на паливо в Україні та Британії, а також закликають «прокинутися та зроби щось».

Ціни на паливо в Україні насправді нижчі, ніж у Британії. Однак, як пише Reuters Fact Check, це пов’язане з податками на паливо. Разом з цим, в обох країнах роздрібні ціни на паливо зросли після початку великої війни. Керівник дослідницького відділу The Global Economy Project Невен Валєв, речник RAC Саймон Вільямс, головний аналітик Wood Mackenzie Ізабель Гілкс пояснили, що країни з нижчими акцизами на пальне мають нижчі ціни. Вільямс додав, що український бензин «наразі не має акцизного збору та має лише 7% ПДВ». Натомість, за словами Гілкс, у Британії податки на бензин і дизельне пальне «включають 20% ПДВ і мито на пальне в розмірі майже 53 пенса за літр». Тож на різницю у вартості палива в Україні та Британії впливає оподаткування, водночас це не доводить, що громадськість обманюють щодо цін у Великій Британії. Цю маніпуляцію поширюють, щоб підживити меседж про «загальну втому від війни» та викликати в британців недовіру до власного уряду, а в перспективі спонукати їх виступати проти ініціатив влади з підтримки України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись