Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж США керують антиправославною церковною політикою Зеленського

Таку тезу поширюють кремлівські медіа. Мовляв, мета Вашингтона — вдарити по релігійній сфері України й розколоти православ'я. Для досягнення цієї мети США буцімто розробили механізми прямого та опосередкованого впливу на релігійну політику Києва, спрямовану на пригноблення православної церкви.

Водночас фахівці команди EU vs Disinfo зазначають, що хоча кремлівська пропаганда часто зображає Україну як ворога православ'я, це не відповідає дійсності. Українські правоохоронні органи справді провели низку обшуків на об’єктах Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП). Однак обшуки проводили не для того, щоб розколоти православ’я, а для того, щоб виявити підривну діяльність російських спецслужб у релігійному середовищі України, адже УПЦ МП вважається одним із ключових інструментів впливу Москви в Україні.

За допомогою подібних меседжів агітпроп прагне дискредитувати українську владу й звинуватити Україну в утисках віросповідання. Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» вже писав про схожі дезінформаційні вкиди щодо ситуації з православною церквою в Україні. Наприклад, про почорніння хрестів на храмі Києво-Печерської лаври через «українське богохульство» та нібито визнання факту дискримінації православної церкви в Україні з боку ООН.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись