Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Росія евакуйовує дітей з України відповідно до норм міжнародного права

Така теза з’явилася в російських пропагандистських медіа. Мовляв, евакуація дітей із зони бойових дій в Україні триває у повній відповідності до міжнародного гуманітарного права й Конвенції про права дитини. У повідомленнях також ідеться, що західні медіа навмисно використовують термін «усиновлення» дітей, розповідаючи про вивезення їх з України, щоб дискредитувати Росію. Нібито росіяни евакуйовують українських дітей в безпечні місця й дозволяють своїм громадянам взяти їх лише під тимчасову опіку, щоб діти не жили в дитячих будинках.

На кейс звернули увагу аналітики проєкту Eu vs Disinfo. Вони відзначають, що це повторюваний прокремлівський меседж, який заперечує військові злочини, скоєні російськими збройними силами в Україні. 

Насправді ж викрадення й примусове перевезення українських дітей до Росії задокументовано ООНHuman Rights Watch та Amnesty InternationalУкраїна вже повідомила про дії дитячої омбудсманки Росії Марії Львової-Бєлової до Міжнародного кримінального суду (ICC). 2 березня прокурор ICC Карім Хан вирішив отримати дозвіл на відкриття розслідування ситуації в Україні.. Він охоплює будь-які минулі та теперішні звинувачення у воєнних злочинах, злочинах проти людяності чи геноциді, вчинених на будь-якій частині території України будь-якою особою. Нагадаємо, 17 березня 2023 року МКС видав ордери на арешт двох осіб у контексті ситуації в Україні: Володимира Путіна та Марії Львової-Бєлової.

Більше про примусову депортацію дітей з України читайте в дослідженні «Детектора медіа».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись