Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Росія евакуйовує дітей з України відповідно до норм міжнародного права

Така теза з’явилася в російських пропагандистських медіа. Мовляв, евакуація дітей із зони бойових дій в Україні триває у повній відповідності до міжнародного гуманітарного права й Конвенції про права дитини. У повідомленнях також ідеться, що західні медіа навмисно використовують термін «усиновлення» дітей, розповідаючи про вивезення їх з України, щоб дискредитувати Росію. Нібито росіяни евакуйовують українських дітей в безпечні місця й дозволяють своїм громадянам взяти їх лише під тимчасову опіку, щоб діти не жили в дитячих будинках.

На кейс звернули увагу аналітики проєкту Eu vs Disinfo. Вони відзначають, що це повторюваний прокремлівський меседж, який заперечує військові злочини, скоєні російськими збройними силами в Україні. 

Насправді ж викрадення й примусове перевезення українських дітей до Росії задокументовано ООНHuman Rights Watch та Amnesty InternationalУкраїна вже повідомила про дії дитячої омбудсманки Росії Марії Львової-Бєлової до Міжнародного кримінального суду (ICC). 2 березня прокурор ICC Карім Хан вирішив отримати дозвіл на відкриття розслідування ситуації в Україні.. Він охоплює будь-які минулі та теперішні звинувачення у воєнних злочинах, злочинах проти людяності чи геноциді, вчинених на будь-якій частині території України будь-якою особою. Нагадаємо, 17 березня 2023 року МКС видав ордери на арешт двох осіб у контексті ситуації в Україні: Володимира Путіна та Марії Львової-Бєлової.

Більше про примусову депортацію дітей з України читайте в дослідженні «Детектора медіа».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join