Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Штучний інтелект нібито бачить Україну суто проблемною країною

Нещодавно в соціальних мережах стали активно розміщувати згенеровані штучним інтелектом ілюстрації, які, на думку декого, позначаються на репутації України. У підписах до таких зображень намагаються запевнити, що саме так штучний інтелект (ШІ) сприймає реальність в Україні. Проте це — маніпуляція. 

На неї звернули увагу фахівці проєкту «По той бік новин». Вони роз’яснили, що штучний інтелект генерує зображення на основі отриманої інформації, якої його навчили, введених запитів користувачів та наданих інструкцій. Наприклад, за запитом «Білі ведмеді рахують гроші в Арктиці» ШІ без проблем створить зображення з відповідними цим словам елементами. Розуміння цього процесу має переконати людей у важливості перевірки матеріалів перед їх поширенням, особливо якщо вони супроводжуються емоційними заголовками та створеними за допомогою ШІ картинками. 

На жаль, не завжди легко встановити автора згенерованих картинок, які подають Україну в негативному світлі. На думку фахівців проєкту, є ймовірність, що це може бути ініціативою російських користувачів. Власники українських груп соціальних мереж, які публікують подібний контент, можуть навіть ненавмисно допомагати противнику. Вони роблять це з метою отримання охоплення, лайків та репостів, оскільки саме емоційний контент найлегше привертає увагу людей у складний період. 

Пропагандисти створюють подібні інформаційні кампанії, щоб тестувати реакцію українців і створювати негативне враження про Україну. Мовляв, навіть ШІ, яким керують на Заході, розуміє, які проблеми має Україна.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись