Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні нібито мобілізовують жінок і відправляють їх на штурм

Пропагандисти, що поширюють проросійську риторику в медіа, розповсюджують інформацію, нібито попри те, що законопроєкт щодо мобілізації ще не був ухвалений, жінок уже відправляють на фронт, особливо п'ятдесятирічних. Мовляв, найчастіше мобілізовують медсестер, які, за ствердженням авторів дописів на цю тему, потім працюють у прифронтових госпіталях, а іноді навіть використовуються як штурмовики. Пропагандисти стверджують, що ситуація із забезпеченням мобілізованих жінок є жахливою, і тому проводять збори в мережі, щоб задовольнити їхні потреби. Автори прикріпили нібито скриншот повідомлення про такий збір. Проте це — фейк.  

На нього звернули увагу аналітики проєкту VoxCheck. Вони з’ясували, що на фотографії в дописі, яку представлено як доказ примусового відправлення медсестер у штурмові групи, насправді зображені волонтерки. Вони виготовляють спорядження для військових, без прив'язки до статі.  

Крім того, законопроєкт №10378 не встановлює обов'язкову мобілізацію всіх жінок. У законопроєкті  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби», який Кабінет Міністрів вніс до Верховної Ради 25 грудня, немає ідей про обов'язкову мобілізацію для всіх жінок. Секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки Роман Костенко повідомив, що Міністерство оборони пропонувало внести обов'язкову реєстрацію для всіх жінок, однак більшість депутатів відкинула цю ідею. «90% нашого комітету також проти повернення до цього питання... Я думаю, що це питання зніметься під час напрацювання комплексного плану проведення мобілізації в Україні, і більше ми до нього повертатися не будемо», — заявив Костенко. 

Раніше аналогічну думку висловлював Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, стверджуючи, що мобілізовувати жінок можна лише за їхньою згодою. Навіть президент Володимир Зеленський заявив, що не підпише закон, який передбачатиме загальну мобілізацію жінок. 

11 січня Кабінет Міністрів відкликав законопроєкт про мобілізацію з розгляду. Отже, наразі жінки, які мають суміжні військові спеціальності, можуть стати на військовий облік за власним бажанням. Водночас жінки з медичною та фармацевтичною освітою повинні стати на військовий облік до кінця 2026 року. Хоча теоретично їх можуть призвати на військову службу чи залучити для оборонних робіт (наразі таких випадків не зафіксовано), інформація, що медсестер примусово включають до штурмових груп, є необґрунтованою. 

На прикріпленому до допису скриншоті видно ім'я авторки — Наталії Личман. Вона є керівницею волонтерського загону «Шалені голки», який займається виготовленням маскувальних сіток, костюмів, аптечок, подушок та балаклав для військових. Личман справді розмістила ці пости 12 січня. На одному зі скриншотів, який поширили, вона повідомляє, що загін відправляє спорядження для 56-ї бригади, а в іншому просить пожертвувати гроші на закупівлю тканини. На її сторінці немає згадок про те, що спорядження призначене саме для жінок. 

13 січня на сторінці Личман з'явився ролик, де військові (на відео видно тільки чоловіків) ідуть у виготовлених загоном маскувальних костюмах. Також відео з подяками за допомогу записували військовослужбовці інших підрозділів, зазвичай чоловіки. В Україні є жінки-штурмовички, але всі вони доброволиці.  

На іншому скриншоті жінки в маскувальних костюмах, але це волонтерки загону «Шалені голки», а не військовослужбовиці. Членкинь цього загону можна впізнати за раніше розміщеними фотографіями. Це фото також використала представниця благодійного фонду «Піщанські люди», вказавши, що це волонтерки «Шалених голок».

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб викликати занепокоєння та паніку серед населення. Мовляв, усе настільки погано, що доводиться мобілізовувати жінок. Це також поглиблює недовіру до українських урядових інституцій та високопосадовців. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись