Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Оприлюднено списки «французьких військових», які нібито загинули від обстрілів у Харкові

У соціальних мережах та публікаціях як російських, так і західних медіа з'явилися неперевірені списки військових із Франції, котрі, як стверджується, загинули внаслідок ракетного обстрілу готелів у Харкові. Росіяни, поширюючи такі списки, намагаються підтвердити тезу про наявність «іноземних найманців» в Україні. Однак це є фейком.  

На нього звернули увагу фахівці проєкту «По той бік новин». Вони з’ясували, що виправдовуючи ракетні удари по цивільних об'єктах у Харкові, зокрема по Kharkiv Palace та «Парк-готелю», росіяни стверджують, що ліквідували «200 найманців». Проте ГУР називає це маячнею. 

За інформацією МВС України, 10 січня в результаті ракетного обстрілу «Парк-готелю» поранено 13 цивільних осіб, жодного військового в готелі не було. Серед постраждалих були представники медіа з Туреччини та Грузії. 

Незважаючи на це, росіяни продовжують підтримувати тезу про вбитих «французьких найманців» для виправдання обстрілу цивільних об'єктів. 16 січня вони знову атакували центр міста, при цьому постраждали приватна лікарня та житлові будинки, поранено 17 людей. Ця вигадка знову з’явилася в медіапросторі після ракетних обстрілів Харкова в ніч з 22 на 23 січня. 

Російські пропагандисти поширюють інформацію про нібито загиблих «французьких артилеристів» у Харкові, але фактчекери проєкту не знайшли в цьому правдивих свідчень. Крім того, опубліковані прізвища «загиблих» виявилися частиною списку, який російські пропагандисти публікували ще в квітні 2022 року як перелік «іноземних найманців в Україні станом на 2021 рік».  

Пропагандисти поширюють такі фейки, щоб виправдати свої атаки проти цивільної інфраструктури. Такі дії кваліфікуються як порушення міжнародного гуманітарного права та становлять юридичну підставу для майбутньої відповідальності росіян.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись