Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Russia Today опублікувала відео з нібито «полоненим українським диверсантом», узятим у Курській області

Прокремлівський ресурс RT (колишня назва ― Russia Today) повідомив, що в його розпорядженні опинилося відео з «полоненим українським диверсантом», якого буцімто схопили російські військові в Курському прикордонні. Особа на відео, стоячи на колінах із завʼязаними очима, російською мовою говорить, що «йшли на Суджу» і що «треба було “познімати” село Гордіївка для командування, що зайняли (село ― Ред.)».

Скриншот із телеграм-каналу RT

Насправді це відео є постановним, про що свідчить декілька фактів. Перш за все в особи на відео присутній сильний російський акцент, не притаманний російськомовним українцям, а радше саме росіянам. Окрім цього, навіть один із російських так званих «воєнкорів» з авдиторією в 95 тис. підписників не зміг змовчати та заявив, що «це наш фейк», додавши, що «не час для такого». А ще чимало самих росіян не повірили в правдивість відео, стверджуючи що це ― постанова. 

Раніше «Детектор медіа» спростовував інформацію, що ЗСУ на американському БТР Stryker під Суджею розстріляли машину з цивільними.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись