Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк «Поки ми стежили за Україною, ми втратили свою країну» ― такий нібито заголовок статті The Independent про заворушення в Британії

У соцмережах прокремлівські канали поширюють інформацію, що газета The Independent на передній сторінці газети від 5 серпня 2024 року розмістила статтю під назвою «Поки ми стежили за Україною, ми втратили свою країну».

Скриншот із пропагандистського ресурсу

Насправді The Independent не публікувало такого матеріалу. Про це пишуть журналісти з проєкту VoxCheck. Статтю із подібним заголовком пропагандисти згенерували на підробленій сторінці The Independent. За основу взяли справжню публікацію видання від 5 серпня 2024 про заворушення. 

Також на обкладинці анонсують нібито інтерв’ю з Валерієм Залужним із сенсаційним зізнанням. Мовляв, на посаді головнокомандувача ЗСУ він «хотів вкоротити собі віку». Однак це теж неправда — Залужний такого не казав, адже жодне надійне джерело про це не писало.

У Voxcheck додають, що фейкова стаття про заворушення — це частина проросійської операції «Матрьошка», організованого поширення дезінформації в X та інших соцмережах, часто — від імені відомих медіа чи публічних осіб. 

Мета цього фейку — підсилити нестабільні настрої у Великій Британії після трагедії в Саутпорті.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись