Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Українські біженці «обкрадають» німецьких фермерів

У соцмережах пишуть, що українські біженці нібито масово крадуть урожай у німецьких фермерів. У таких публікаціях фейкороби прикріплюють лише фотографію з німецькими поліцейськими. При цьому, хто саме повідомляє про так звану причетність українців до злочинів, не зазначають.

«Німецькі фермери б’ють на сполох: біженці з України обносять їхні поля та сади. Тягнуть усе: вишню, полуницю, яблука, виноград, картоплю і навіть гарбузи. Причому працювати на полях відмовляються», — коментують користувачі.

Аналітики StopFake взялися за цей кейс і визначили, що в німецькому інформаційному просторі справді з’являлася низка новин про крадіжки у місцевих фермерів. Зокрема, про це йдеться в матеріалі німецького видання Bild «Фруктова мафія обкрадає наші поля!»

У ньому видання підняло тему крадіжки врожаю, зібравши такі випадки за останній час. Саме в цій статті й використано ту фотографію з німецькою поліцією, яку підхопив агітпроп.

Однак у статті Bild немає жодної згадки про те, що німецьких фермерів обкрадають саме українські біженці. Журналісти поспілкувалися з кількома фермерами, які розповідали, хто саме, за яких обставин і скільки в них вкрали врожаю. Прикметно, що жоден співрозмовник не порушував тему національної приналежності злочинців. 

Так агітпроп лишень намагається представити українських біженців як злочинців або терористів, як культурну та економічну загрозу ЄС — для того, щоб зменшити підтримку України. Про це ми згадували у власному дослідженні. Російська пропаганда від початку великої війни в Україні намагається дискредитувати біженців, які вимушено покинули Україну, щоби врятувати своє життя. Пропагандисти регулярно поширюють фейки про них; називають біженців утриманцями; стверджують, що вони виїхали за кордон не задля безпеки, а заради наживи; переконують, що мешканці країн, які прийняли українських біженців, невдоволені поведінкою українців тощо. Це потрібно пропагандистам, щоб застовпити думку, що українці — поганці, не цінують допомогу, яку надають їм; користуються добротою мешканців інших країн.

Фото — StopFake
Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись