Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Українські біженці «обкрадають» німецьких фермерів

У соцмережах пишуть, що українські біженці нібито масово крадуть урожай у німецьких фермерів. У таких публікаціях фейкороби прикріплюють лише фотографію з німецькими поліцейськими. При цьому, хто саме повідомляє про так звану причетність українців до злочинів, не зазначають.

«Німецькі фермери б’ють на сполох: біженці з України обносять їхні поля та сади. Тягнуть усе: вишню, полуницю, яблука, виноград, картоплю і навіть гарбузи. Причому працювати на полях відмовляються», — коментують користувачі.

Аналітики StopFake взялися за цей кейс і визначили, що в німецькому інформаційному просторі справді з’являлася низка новин про крадіжки у місцевих фермерів. Зокрема, про це йдеться в матеріалі німецького видання Bild «Фруктова мафія обкрадає наші поля!»

У ньому видання підняло тему крадіжки врожаю, зібравши такі випадки за останній час. Саме в цій статті й використано ту фотографію з німецькою поліцією, яку підхопив агітпроп.

Однак у статті Bild немає жодної згадки про те, що німецьких фермерів обкрадають саме українські біженці. Журналісти поспілкувалися з кількома фермерами, які розповідали, хто саме, за яких обставин і скільки в них вкрали врожаю. Прикметно, що жоден співрозмовник не порушував тему національної приналежності злочинців. 

Так агітпроп лишень намагається представити українських біженців як злочинців або терористів, як культурну та економічну загрозу ЄС — для того, щоб зменшити підтримку України. Про це ми згадували у власному дослідженні. Російська пропаганда від початку великої війни в Україні намагається дискредитувати біженців, які вимушено покинули Україну, щоби врятувати своє життя. Пропагандисти регулярно поширюють фейки про них; називають біженців утриманцями; стверджують, що вони виїхали за кордон не задля безпеки, а заради наживи; переконують, що мешканці країн, які прийняли українських біженців, невдоволені поведінкою українців тощо. Це потрібно пропагандистам, щоб застовпити думку, що українці — поганці, не цінують допомогу, яку надають їм; користуються добротою мешканців інших країн.

Фото — StopFake
Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join