Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Офісі президента нібито готували постановний замах на дітей Зеленського, — Deutsche Welle

У російському сегменті соціальних мереж поширюють відео, яке нібито опублікувало німецьке видання DW. У ньому йдеться про «нове розслідування Bellingcat» щодо плану імітації замаху на дітей Зеленського, який буцімто розробили Офіс президента та ГУР. Власне, звинуватити в терористичному акті нібито планувалося російську владу та спецслужби.

«Українська сторона нібито звернулася до Центрального розвідувального управління США, щоб розповісти про заплановану провокацію, однак отримала різку відмову — адже американські партнери думають, що такий сценарій, навпаки, загострить протистояння», — пишуть у повідомленнях. 

Фахівці StopFake дослідили кейс і з’ясували, що ця історія повністю вигадана. Таку новину не поширювали ні Deutsche Welle, ні Bellingcat. Більш того, відеосюжети Deutsche Welle мають зовсім інший формат — у своїх роликах вони використовують оригінальні кадри та озвучку диктора, тоді як у мережі поширюють нарізку стокових фото з накладеним текстом та музичним супроводом. 

Фото — StopFake
Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись