Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Російські пропагандисти сфабрикували відеосюжет від BBC про негативне ставлення до українських дітей у школах Польщі

Російські телеграм-канали та проросійські користувачі соцмережі X поширюють відеосюжет, який нібито оприлюднило BBC. У матеріалі йдеться, що польські школярі начебто не хочуть навчатися разом з українськими дітьми через «низьку успішність і погану поведінку» останніх. Своєю чергою польські батьки нібито навіть готові дати хабаря директорам місцевих шкіл, аби тільки вберегти своїх дітей від навчання в змішаних класах. Проте це ― фейк.

Відеосюжет, який поширюють у мережі, не має нічого спільного з BBC. Про це повідомляють журналісти Укрінформу. На сайті британської телерадіомовної корпорації, а також на її офіційних сторінках у соцмережах немає відповідного сюжету.

Крім того, останнім часом усі відео BBC у YouTube Shorts містять інформацію про те, коли вони були оприлюдненні. Однак на фейковому відеосюжеті дата публікації відсутня.

Агітпроп підробив відеосюжет за допомогою знайдених в Інтернеті фото та відео. Деякі з них навіть не стосуються України. Наприклад, кадр, з якого починається відео, з’явився в мережі ще у 2021 році ― його можна знайти на іноземних сайтах.

Також варто зауважити, що раніше росіяни поширили відеофейк від імені BBC, який стосувався «масового використання нацистської символіки» ЗСУ на Курщині. Авдіодоріжка в тому відео збігається з авдіодоріжкою, яка присутня у відео про негативне ставлення до українських школярів у Польщі.

Цим фейком агітпроп прагне посіяти розбрат між українцями та поляками, а також послабити взаємовідносини відносини між Україною та Польщею. Раніше ми спростовували інформацію, що в польських школах, де навчаються українські діти, не вивчатимуть Волинську трагедію.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись