Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Росія може відновити ядерні випробування

Російські дипломати заявляють у медіа, що Росія може відновити ядерні випробування, якщо США проведуть аналогічні дії. Вони також зазначають, що полігон на Новій Землі повністю готовий для таких випробувань. Під «аналогічними діями» маються на увазі американські ядерні випробування, хоча їх заява прозвучала в контексті обговорення можливої відповіді Росії на удари західною далекобійною зброєю по території Росії.

Росія систематично використовує ядерний шантаж як інструмент залякування Заходу. На це звертає увагу Центр протидії дезінформації при РНБО. Заява про можливе відновлення ядерних випробувань створює атмосферу напруги та намагається вплинути на рішення західних країн щодо подальшої підтримки України. Висловлювання про готовність до випробувань позиціонується як «відповідь» на гіпотетичні дії США, що дозволяє Кремлю виправдовувати свої агресивні дії та створювати враження, що Росія діє оборонно, а не агресивно.

Погрози щодо ядерної ескалації спрямовані на те, щоб стримати Захід від подальших поставок зброї Україні, особливо далекобійної, здатної вражати територію Росії. Москва прагне застрахувати себе від подібних ударів і водночас налякати партнерів України, щоб ті відмовилися від подібних рішень. Всередині країни такі заяви сприяють зміцненню образу «сильної Росії», яка здатна протистояти Заходу та діяти з позиції сили. Це також допомагає легітимізувати подальші військові дії та виправдати агресивну зовнішню політику.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись