Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Російська армія нібито розбила український спецзагін з американських «найманців»

Пропагандисти розповсюджують в анонімних телеграм-каналах інформацію, нібито розбила під Суджею загін українського спецназу, який складався з «найманців», включаючи тисячі бійців з американської приватної військової компанії Forward та сотні одиниць техніки. Втім це - фейк.

На це звертає увагу Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Його фахівці з’ясували, що ця історія є черговим вигаданим російським фейком, що є частиною тривалої інформаційної кампанії, яка намагається просувати образ «найманців НАТО», які нібито беруть участь у бойових діях на боці України. Російська пропаганда активно використовує ці вигадки з 2014 року для створення міфу про те, що Україна перебуває під «зовнішнім управлінням» НАТО та західних країн.

У дійсності Forward Observations Group — це компанія з виробництва тактичного спорядження та медичних засобів, заснована американським ветераном Дерріком Бейлзом. Ніякого стосунку до військових операцій в Україні ця компанія не має. Її називають «приватною військовою компанією» лише російські дезінформатори.

Кремль використовує такі фейки, щоб нав'язати думку, що війна в Україні нібито є не просто російською агресією, а протистоянням з усім Заходом, зокрема НАТО. Це дозволяє мобілізувати підтримку серед російського населення, змушуючи їх вважати, що Росія захищається від іноземної агресії. Поширення фейків про «західних найманців» допомагає російській пропаганді пояснювати свої військові невдачі. Успіхи української армії часто зображаються як результат допомоги «всесильних» західних сил, а не як досягнення українських військових. Кремль також постійно намагається зобразити Україну як державу, що не здатна самостійно протистояти Росії і потребує «найманців» для підтримки. Це частина наративу про слабкість української армії та нібито «зовнішнє управління» країною.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись