Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Росіяни стверджують, що в Курській області зафіксовано понад 1000 використань нацистської символіки військовими ЗСУ

Російські джерела поширюють відеосюжет нібито BBC, у якому йдеться, що українські військовослужбовці понад 1000 разів використали нацистську символіку (включно зі слоганами та жестами) у ході проведення Курської операції. Таке дослідження буцімто провела організація «Репортери без кордонів» (RSF). Директор з адвокації та стратегічних судових процесів організації Антуан Бернар нібито закликав міжнародну спільноту звернути увагу на глорифікацію нацизму в Збройних Силах України. «Країна, яка вимагає в ООН захисту, не має права підступно порушувати резолюції організації, а тим більше демонструвати символи людоненависницьких режимів», —  таку заяву зробив Бернар, як стверджують пропагандисти.    

Насправді ні BBC, ні «Репортери без кордонів» не повідомляли про результати відповідного дослідження. Про це пишуть журналісти з проєкту StopFake. Відеосюжет не є доступним ні на сайті, ні в соцмережах британського медіа. 

Останні тексти на тему України на сайті «Репортерів без кордонів» засуджують російський удар по Краматорську, унаслідок якого загинуло двоє журналістів Reuters, і викривають мережу кремлівської пропаганди, засновану Євгенієм Пригожиним. 

Окрім цього, нещодавно Україна приєдналася до започаткованого організацією Міжнародного партнерства за інформацію та демократію. Антуан Бернар, чию фейкову цитату пропагандисти використали у своєму відео, позитивно оцінив це рішення та заявив, що Україна «демонструє глобальну прихильність до надійної та якісної інформації, важливої для належного функціонування демократії», попри випробування війною. 

Журналісти StopFake додають, що переважна більшість повідомлень про використання українськими військовими нацистської символіки є російською провокацією.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись