Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття ЦПД виявив польські антиукраїнські тікток-профілі

Останнім часом у польському сегменті соцмережі TikTok активізували поширення антиукраїнських матеріалів. Про це повідомляє Центр протидії дезінформації.

Серед великої кількості TikTok-акаунтів, що дублюють співзвучні російській пропаганді наративи, можна виділити такі:

Martwyobywatel – профіль містить багато відео, що дискредитують українських біженців, а також відео, спрямованих проти української мови. Тут поширюють наративи про «українізацію Польщі», «витіснення» польської культури та мови українцями.

19_illegal_06 (SIEWCA_PRAWDY) – на сторінці поширюють антиукраїнські дописи й меми, щоб принизити українців і дискредитувати українське політичне керівництво. Підживлюють наратив про «бандеризацію Польщі», пропагують ненависть до українських біженців.

Asherbur (Asher Burov-Şǔraev) – сторінку веде громадянин Росії, що жив у Любліні, а зараз, імовірно, проживає в Ізраїлі. На профілі публікує відео на тему спротиву «українізації Польщі», а також намагається зобразити українців з якнайгіршої сторони. Також тут є відео, які возвеличують Путіна та виправдовують агресію Росію проти України.

Polakpatriotaa – профіль містить вигідні Росії наративи, спрямовані проти керівництва Польщі, політиків ЄС та українців. Деякими публікаціями автори акаунту намагаються залякати поляків можливістю участі Польщі у війні проти Росії. Поширюють гасло «То не наша війна» й заклики не допомагати Україні. 

Дещо раніше ми писали, як праворадикальні рухи країн ЄС використовують TikTok для підтримки меседжів російської пропаганди.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись