Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Російська брехня про українські медіа, які нібито звинуватили Ілона Маска у «провалі» Курської операції

У мережі поширюють нібито відео від платформи United24, у якому стверджують, буцімто операція ЗСУ в Курській області провалилась через американського винахідника Ілона Маска. 

У відео заступник Головнокомандувача ЗСУ генерала Олександра Сирського полковник Вадим Сухаревський нібито звинуватив Ілона Маска у створенні «пастки» в Курській області. Мовляв, через 24 години після початку операції в Курській області супутникова мережа Starlink перестала працювати. Порушення зв’язку завадило наступу ЗСУ на Курську АЕС і місто Курськ, а також призвело до застою операції. 

Проте United24 не публікувала схожих відео на своїх офіційних ресурсах.
А зворотний пошук фото в гуглі продемонстрував, що для фейку пропагандисти використали окремі фото та відео з відкритих джерел. Так, фото з військовим, який налаштовує антену Starlink, взяли з офіційної сторінки Командування Сил підтримки Збройних сил України. Його опублікували у 2022 році.

Хоча Вадим Сухаревський не винуватив американського мільярдера в так званому провалі операції, однак випадки, коли Ілон Маск змушує своїх інженерів вимикати Starlink, все ж таки бувають. 

Українські війська прорвали російський кордон на Сумщині 6 серпня. 12 серпня президент Зеленський уперше прямо написав, що Україна проводить операцію в Курській області Росії. 12 серпня Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що Україна контролює майже 1000 км² Курщини. 

Читайте також: США начебто причетні до операції в Курській області

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись