Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Дезінформація про те, що у Києві не буде питної води — «насувається» екологічна катастрофа

В російському сегменті соціальних мереж пишуть, що на Київ наближається екологічна катастрофа. У дописах стверджують, що забруднення, яке почалося з річки Сейм на Сумщині, дійшло Десною до Київської області. 

«Зробить Київ із цим щось? Подивимося. Поки що жодних зрушень немає — лише констатація», — пишуть пропагандисти.

Проте забруднення Сейму й Десни не вплинуло на стан води у річці Дніпро, загрози для Києва та південніших областей немає.

Ще 14 серпня 2024 року дійсно зафіксували забруднення річки Сейм, що протікає на Сумщині та Чернігівщині з Курської області Росії. За офіційною версією, нечистоти у Сейм потрапили з цукрового заводу у селищі Тьоткіно Курської області. До води попало близько 6 тис. тонн продуктів перероблення цукру. 

Виконувач обов'язків мера Чернігова Олександр Ломако заявляв, що забруднення сталося через знищення Росією очисних споруд на Курщині. І уже 27 серпня забруднення дісталося Десни, куди впадає Сейм. Власне, саме з Десни надходить 70% питної води Києва, тож у мережі почали ширитися чутки, що Київ може залишитися без води. Однак 15 вересня забруднення по Десні дісталося Київської області, але у меншій концентрації.

У Києві про якість питної води щодня інформує Київський міський центр контролю та профілактики хвороб. Він не виявляв перевищень показників шкідливих речовин. Станом на 26 вересня 2024 показники усе ще перебувають в межах норми. Загроз для водозабору на Чернігівщині та Сумщині також немає, адже воду отримують не з річки, а з артезіанських свердловин. 

На річках Сейм та Десна на Чернігівщині, Сумщині та Київщині наразі заборонено купатися, ловити рибу та використовувати цю воду в господарстві. Утім, екологічної катастрофи у Києві, яку передрікали російські телеграм-канали, не сталося. 

Поширюючи таке повідомлення, пропагандисти хочуть підживити наратив, що Україна буцімто непридатна для життя через відсутність електроенергії, високі ціни на комунальні послуги; або через різноманітні хвороби, пандемії, які ширяться винятково Україною через війну. У такий спосіб автори хочуть посіяти паніку серед українців, щоби дестабілізувати настрої й викликати відчуття, що «нічого не зміниться». 

Читайте ще: Спростування того, що електроенергія в Україні дорожча, ніж в інших країнах Європи

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись