Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Дезінформація про те, що у Києві не буде питної води — «насувається» екологічна катастрофа

В російському сегменті соціальних мереж пишуть, що на Київ насувається екологічна катастрофа. У дописах стверджують, що забруднення, яке почалося з річки Сейм на Сумщині, дійшло Десною до Київської області. 

«Зробить Київ із цим щось? Подивимося. Поки що жодних зрушень немає — лише констатація», — пишуть пропагандисти.

Проте забруднення Сейму й Десни не вплинуло на стан води в річці Дніпро, загрози для Києва та південніших областей немає.

Ще 14 серпня 2024 року справді зафіксували забруднення річки Сейм, що протікає на Сумщині та Чернігівщині з Курської області Росії. За офіційною версією, нечистоти в Сейм потрапили з цукрового заводу в селищі Тьоткіно Курської області — близько 6 тис. тонн продуктів переробки цукру. 

Виконувач обов'язків мера Чернігова Олександр Ломако заявляв, що забруднення сталося через знищення Росією очисних споруд на Курщині. І уже 27 серпня забруднення дісталося Десни, куди впадає Сейм. Власне, саме з Десни надходить 70% питної води Києва, тож у мережі почали ширитися чутки, що Київ може залишитися без води. Однак 15 вересня забруднення по Десні дісталося Київської області, але в меншій концентрації.

У Києві про якість питної води щодня інформує Київський міський центр контролю та профілактики хвороб. Він не виявляв перевищень показників шкідливих речовин. Станом на 26 вересня 2024 року показники усе ще перебували в межах норми. Загроз для водозабору на Чернігівщині та Сумщині також немає, адже воду отримують не з річки, а з артезіанських свердловин. 

На річках Сейм та Десна на Чернігівщині, Сумщині та Київщині наразі заборонено купатися, ловити рибу та використовувати цю воду в господарстві. Утім, екологічної катастрофи в Києві, яку передрікали російські телеграм-канали, не сталося. 

Поширюючи таке повідомлення, пропагандисти хочуть підживити наратив, що Україна буцімто непридатна для життя через відсутність електроенергії, високі ціни на комунальні послуги; або через різноманітні хвороби, пандемії, які ширяться винятково Україною через війну. У такий спосіб автори хочуть посіяти паніку серед українців, щоби дестабілізувати настрої й викликати відчуття, що «нічого не зміниться». 

Читайте ще: Спростування того, що електроенергія в Україні дорожча, ніж в інших країнах Європи

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join