Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Неправда від росіян, що держборг України скоро «перевищить» 1000% від ВВП держави

У російському сегменті соціальних мереж пишуть, що до кінця наступного року державний борг України сягне понад 1000% від ВВП. 

«Нормально поскакали на Майдані», — кепкують пропагандисти.  

Насамперед пропагандисти спаплюжили інформацію про зовнішній борг країни. Загалом такий борг є важливим показником фінансової стійкості країни й має значний вплив на економічний розвиток. Він є неодмінною частиною політики будь-якої країни та може бути як джерелом фінансування для розвитку економіки, так і фактором, що обмежує економічне зростання. 

До прикладу, такий високий показник — не рідкість навіть у країн з розвиненою економікою, які не перебувають у стані війни. Так, держборг Франції, Бельгії, та Великої Британії становить по 112%, 105% та 104% від ВВП відповідно, а в Японії цей відсоток узагалі сягає 254 (дані станом 2022 рік).   

Тож пропагандисти завищили цифру держборгу в 10 разів, а ще й повністю проігнорували контекст оригінальної новини. Оскільки в оголошенні Міністерства фінансів ішлося про скорочення зовнішнього боргу зі 100,5% до 97% ВВП у 2025 році, тобто про позитивну динаміку цього показника. У сумі, обсяг зовнішнього та внутрішнього держборгу складе 8,2 трлн грн. Але це загальноекономічний фактор, який супроводжує економіку багатьох країн, — і буквально чогось «катастрофічного» в цьому нема. 

«Звичайно, це суттєвий показник. Але не треба забувати, що ми країна, яка воює. Тому на нинішньому етапі питання боргів стоїть лише у контексті можливості їх обслуговування та погашення в короткостроковий період», — роз’яснював міністр фінансів Сергій Марченко на брифінгу в Медіацентрі «Україна».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись