Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Неправда від росіян, що держборг України скоро «перевищить» 1000% від ВВП держави

У російському сегменті соціальних мереж пишуть, що до кінця наступного року державний борг України сягне понад 1000% від ВВП. 

«Нормально поскакали на Майдані», — кепкують пропагандисти.  

Насамперед пропагандисти спаплюжили інформацію про зовнішній борг країни. Загалом такий борг є важливим показником фінансової стійкості країни й має значний вплив на економічний розвиток. Він є неодмінною частиною політики будь-якої країни та може бути як джерелом фінансування для розвитку економіки, так і фактором, що обмежує економічне зростання. 

До прикладу, такий високий показник — не рідкість навіть у країн з розвиненою економікою, які не перебувають у стані війни. Так, держборг Франції, Бельгії, та Великої Британії становить по 112%, 105% та 104% від ВВП відповідно, а в Японії цей відсоток узагалі сягає 254 (дані станом 2022 рік).   

Тож пропагандисти завищили цифру держборгу в 10 разів, а ще й повністю проігнорували контекст оригінальної новини. Оскільки в оголошенні Міністерства фінансів ішлося про скорочення зовнішнього боргу зі 100,5% до 97% ВВП у 2025 році, тобто про позитивну динаміку цього показника. У сумі, обсяг зовнішнього та внутрішнього держборгу складе 8,2 трлн грн. Але це загальноекономічний фактор, який супроводжує економіку багатьох країн, — і буквально чогось «катастрофічного» в цьому нема. 

«Звичайно, це суттєвий показник. Але не треба забувати, що ми країна, яка воює. Тому на нинішньому етапі питання боргів стоїть лише у контексті можливості їх обслуговування та погашення в короткостроковий період», — роз’яснював міністр фінансів Сергій Марченко на брифінгу в Медіацентрі «Україна».

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join