Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Брехня, як українці сплюндрували могилу загиблого у Маріуполі бійця

В анонімних телеграм-каналах поширюють фото начебто сплюндрованого надгробного каменю. На ньому зображений боєць бригади «Азов» Віталій Олійник, який загинув у Маріуполі. 

Але місце поховання Віталія Олійника відрізняється від того, яке поширюють російські джерела. Його могилу насправді не сплюндрували. 

Наші колеги, фактчекери VoxCheck, дослідили, що на фейковому фото зображений надгробний камінь з ім’ям Олійника Віталія Івановича. Фактчекери знайшли інформацію про нього на платформі пам’яті «Меморіал». На ній розміщують інформацію про українських цивільних та військових, які загинули внаслідок повномасштабного російського вторгнення. 

За допомогою «Меморіалу» вдалося дізналися, що Віталій Олійник (позивний — «Оскар») загинув 25 березня 2022 року в Маріуполі Донецької області. Його поховали на кладовищі на Вінниччині. За допомогою зворотного пошуку в гуглі фактчекери визначили місце поховання — і воно відрізняється від того, що ширять пропагандисти. Насправді ніхто не сплюндрував, це все вигадка російських пропагандистів. 

У такий спосіб російська пропаганда прагне посіяти розбрат серед українців, нібито вони взагалі не шанують воїнів і готові нищити могили полеглих. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись