Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Російська брехня про українські медіа, які нібито звинуватили Ілона Маска у «провалі» Курської операції

У мережі поширюють нібито відео від платформи United24, у якому стверджують, буцімто операція ЗСУ в Курській області провалилась через американського винахідника Ілона Маска. 

У відео заступник Головнокомандувача ЗСУ генерала Олександра Сирського полковник Вадим Сухаревський нібито звинуватив Ілона Маска у створенні «пастки» в Курській області. Мовляв, через 24 години після початку операції в Курській області супутникова мережа Starlink перестала працювати. Порушення зв’язку завадило наступу ЗСУ на Курську АЕС і місто Курськ, а також призвело до застою операції. 

Проте United24 не публікувала схожих відео на своїх офіційних ресурсах.
А зворотний пошук фото в гуглі продемонстрував, що для фейку пропагандисти використали окремі фото та відео з відкритих джерел. Так, фото з військовим, який налаштовує антену Starlink, взяли з офіційної сторінки Командування Сил підтримки Збройних сил України. Його опублікували у 2022 році.

Хоча Вадим Сухаревський не винуватив американського мільярдера в так званому провалі операції, однак випадки, коли Ілон Маск змушує своїх інженерів вимикати Starlink, все ж таки бувають. 

Українські війська прорвали російський кордон на Сумщині 6 серпня. 12 серпня президент Зеленський уперше прямо написав, що Україна проводить операцію в Курській області Росії. 12 серпня Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що Україна контролює майже 1000 км² Курщини. 

Читайте також: США начебто причетні до операції в Курській області

War
Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join