Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Росіяни, що виступали проти війни, тепер змушені шукати харчі у смітниках

Російські медіа стверджують, що тепер росіяни, які залишили свою країну через незгоду з російською агресією проти України, нібито змушені шукати їжу на смітниках. Утім це — маніпуляція.

На неї звернули увагу аналітики проєкту The Insider. Вони знайшли статтю, згадану як першоджерело в репортажах із маніпуляцією. Насправді ж, у статті «Фрига — ідея розумного споживання» журналіст і фотограф Сергій Строітєлєв розповідає про молодих росіян, що переїхали в Грузію та залишилися вірні ідеї «розумного споживання», або ж фриганства, не згадуючи про труднощі еміграції. У статті також зазначається, що більшість із цих людей займалася фриганством ще в Росії і що це є їхнім способом життя та практикою, пов'язаною із субкультурою, екологічними та анархістськими ідеями. 

Поширюючи подібні маніпуляції, пропагандисти хочуть дискредитувати всіх, хто виступає проти війни всередині Росії. Мовляв, за кордоном — нестерпно, а в Росії — добре, тому треба обміняти принципи на комфорт. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись