Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українців нібито змушують сплачувати державний борг через «Дію»

Російські медіа та користувачі соціальних мереж, що поширюють проросійську риторику, почали розповсюджувати  інформацію про те, що громадянам України нібито пропонують долучитися до погашення державного боргу. «Доказом» цієї інформації слугують фотографії з повідомленнями, які начебто розіслали українцям через онлайн-сервіс державних послуг «Дія». Утім це — фейк.

Після поширення цієї інформації портал StopFake вирішив перевірити, чи справді через «Дію» українців просять «долучитися» до погашення державного боргу. З'ясувалося, що ця інформація не відповідає дійсності.

На розповсюджених агітпропом фотографіях видно, що повідомлення в додатку «Дія» нібито прийшло 7 листопада 2023 року. Однак фактчекери не змогли знайти подібної інформації на офіційному сайті та фейсбук-сторінці онлайн-сервісу, а також на сайті Міністерства цифрової трансформації України, яке відповідає за «Дію».

Навіть попри це StopFake звернувся безпосередньо до Міністерства цифрової трансформації України із запитанням, чи достовірною є поширювана інформація. У пресслужбі установи повідомили, що це не відповідає дійсності і в «Дії» не було подібної розсилки повідомлень.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб дискредитувати український уряд та перебільшити масштаб економічних проблем України. Крім того, у такий спосіб вони хочуть посилити уявну субʼєктність України перед її західними партнерами. «Детектор медіа» неодноразово спростовував фейки, меседжі та маніпуляції росіян на тему української економіки.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись