Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українська ППО нібито атакувала цивільне судно

Російські медіа поширюють інформацію, нібито нещодавня атака на цивільне судно під прапором Ліберії — це результат роботи української ППО. Втім це — фейк.

На нього звернули увагу аналітики проєкту StopFake. Вони зʼясували, що насправді, за версією британських спецслужб, російський пілот поцілив протирадіолокаційною ракетою по цьому судну «через погану тактику застосування зброї». 

Росія систематично порушує міжнародне гуманітарне право, здійснюючи атаки на українські порти та цивільні судна. А російська агресія призводить до загибелі мирних жителів, руйнування інфраструктури та порушення правил судноплавства в Чорному морі. Крім того Росія, вийшовши з Чорноморської ініціативи та заборонивши суднам заходити в українські порти, порушує право на вільне судноплавство в Чорному морі, яке потрібне не тільки Росії, але й Україні та іншим країнам, включаючи членів НАТО. 

Міжнародна морська організація ООН (IMO) вже закликала Росію припинити «незаконну діяльність у Чорному морі» і дотримуватися зобов'язань згідно з міжнародними договорами. Україна, незважаючи на агресію Росії, забезпечує легальний експорт через новий тимчасовий маршрут, затверджений IMO.

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти хочуть перекласти відповідальність за дії агресора на жертву агресії. «Детектор медіа» неодноразово спростовував інші фейки та маніпуляції щодо дій Росії в Чорному морі. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись