Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Росіянка пише, що в Туреччині на одній із вулиць стоїть табличка з написом «Україна ― це не держава»

Пропагандистський телеграм-канал у своїй рубриці «#нам_пишут» поширив повідомлення від читачки. Жінка надіслала фото таблички, що містить напис «Україна ― це не держава». За її словами, вона зробила цей знімок під час відпустки в Туреччині.

Скриншот ЦПД

Проте Центр протидії дезінформації при РНБО, верифікувавши цю інформацію в Міністерстві закордонних справ України, повідомив, що це ― черговий фейк. 

Додатково проаналізувавши зображення за допомогою інструмента FotoForensics, у зоні таблички ми виявили очевидний світлий фрагмент. Так, імовірно, напис на табличці був штучно накладений. 

Аналіз фото методом ELA (error level analysis – аналіз рівня помилок)

У Центрі додають, що подібні вкиди можуть використовувати, щоб створити напругу між Україною та іншими державами. Зрештою, пропагандисти прагнуть ослабити українську позицію як на внутрішньому, так і на зовнішньому рівнях і підживити свій наратив про «країну 404».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись