Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Сумську область нібито прибули «чорні трансплантологи»

Прокремлівські медіа, посилаючись на так зване «миколаївське підпілля», поширюють інформацію про появу в Сумській області «чорних трансплантологів». За словами пропагандистів, ті прибули із Заходу та їздять на іноземних медичних автомобілях. 

Скриншот ЦПД

Насправді ця інформація не відповідає дійсності. Про це пишуть у Центрі протидії дезінформації при РНБО. Цей фейк є частиною російської кампанії щодо процвітання в Україні «чорної трансплантології». ЦПД робив велике дослідження на цю тему, де детально описував подібні російські вкиди. 

Інформаційну кампанію про «чорну трансплантологію» росіяни ведуть ще з 2014 року. Для цього вони продукують фейкові сюжети, документи, статті й новини. Мета ― дискредитувати військово-політичне керівництво України та створити негативний імідж держави в очах міжнародної спільноти.

Раніше ми фіксували схожі фейки. Наприклад, про «створення загонів донорів із українських військових» чи про те, що «в Україні дітей продають на органи».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись