Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Псевдовидання Database Italia опублікувало матеріал про купівлю родиною Зеленських виноробного маєтку англійського музиканта Стінга

Російські телеграм-канали з посиланням на матеріал італійського видання Database Italia повідомляють, що сімʼя Зеленських придбала виноробний маєток в англійського співака Стінга. У тексті зазначають, що відповідну угоду уклали ще 28 червня 2024 року, а вартість майна становить близько 60-75 млн євро. Ба більше, за словами видання, дані про цю угоду публікували в податковому реєстрі нерухомості Італії.

Утім, ця інформація є фейковою, пишуть у Центрі протидії дезінформації РНБО. Сайт Database Italia, який став першоджерелом фейку, у 2021 році потрапив до рейтингу вебресурсів, що поширюють дезінформацію італійською мовою. Це псевдовидання публікувало низку фейків щодо України, зокрема про «американські біолабораторії». Зрештою, «новини» з Database Italia неодноразово спростовували італійські фактчекери. 

Цей фейк поширюють у межах масштабної дезінформаційної кампанії Росії з дискредитації Президента України Володимира Зеленського та першої леді України Олени Зеленської

Раніше ми фіксували подібні фейки росіян. Зокрема, про придбання Оленою Зеленською автомобіля Bugatti Tourbillon за 4,5 млн євро, а також про купівлю Володимиром Зеленським одного з найбільших казино-готелів у Європі, приблизна ціна якого становила 150 млн фунтів стерлінгів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись