Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Олена Зеленська нібито купила автомобіль Bugatti

Пропагандисти почали поширювати в соцмережах інформацію, що Олена Зеленська, дружина Президента України, нібито придбала розкішний автомобіль. В одному з дописів на цю тему стверджується: «Дружина Зеленського купила суперкар Bugatti Turbillon за майже 4,5 млн євро». Джерелом інформації нібито є французькі медіа, а підтвердженням мали би бути слова одного зі співробітників автосалону Bugatti в Парижі. Втім це  фейк.

На це звернули увагу фактчекери польського проєкту Demagog. Вони з'ясували, що першочерговим джерелом інформації про купівлю Зеленською Bugatti є французький сайт veritecachee.fr. На перший погляд, він може здаватися черговим новинним ресурсом. Проте виявилося, що це  інструмент для просування російської пропаганди.

Аналітики компанії Recorder Future, яка займається кібербезпекою, на початку березня 2024 року виявили медійну мережу під назвою CopyCop. Вона діє у США, Великій Британії та Франції, використовуючи штучний інтелект для плагіату та модифікації текстів з інших сайтів. Мета таких дій — підтримка російської перспективи в питаннях, таких як повномасштабне вторгнення Росії в Україну чи конфлікт між Ізраїлем та ХАМАСом.

Одним з таких сайтів є veritecachee.fr. Він був зареєстрований 22 червня 2024 року, незадовго до першого туру французьких виборів. За даними українського Центру протидії дезінформації, сайт подає війну в Україні з російської точки зору. Крім того, фактчекер Девід Пюенте та Кайл Глен, слідчий з Center For Information Resilience, звернули увагу на те, що на сайті залишилися інструкції для штучного інтелекту, як писати тексти.

Доказом на користь купівлі Bugatti нібито є рахунок-фактура, що з’явився в численних дописах із цим фейком. Однак документ містить помилки, які значно знижують його достовірність. Згідно з французьким законодавством, рахунок-фактура має містити конкретні відомості про угоду. Це, зокрема, інформація про валюту угоди та ідентифікаційний номер продавця. Нічого з цього немає на тому, що пропагандисти подають як рахунок-фактуру про купівлю Bugatti.

Один з користувачів звернув увагу, що рахунок-фактура складений англійською мовою. Крім того, на ньому вказано неправильну адресу автосалону в Парижі. Він розташований на Neuilly-sur-Seine, а не на Neuily-sur-Seine, як написано на «фактурі».

До справи також долучився автосалон, у якому Олена Зеленська нібито здійснила покупку. Як ідеться в заяві, опублікованій ним в інстаграмі, й інформація про угоду, і рахунок-фактура є неправдивими.

Французька стаття про «купівлю» розкішного автомобіля містить не тільки фото рахунку-фактури, але й відео з коментарем «Жака Бертена». Він нібито є співробітником автосалону Bugatti, який розповів про деталі презентації авто українській президентській парі.

Український Центр протидії дезінформації звернув увагу на те, що акаунт імовірного працівника, на якому з'явився запис, створили за кілька днів до публікації відео. Наразі цей профіль уже недоступний. Крім того, як написав на платформі X італійський фактчекер Девід Пюенте, фото відповідного інстаграм-профілю є кадром з відеоматеріалу, в якому Бертен розповідає про презентацію автомобіля Зеленським. За словами Пюенте, це відео було створено за допомогою штучного інтелекту.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб дискредитувати владу України та особисто родину Президента Зеленського.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись