Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Проросійські джерела стверджують, що українці в Румунії знищили склад палива

На західну авдиторію пропагандисти поширюють інформацію, що українські партизани в місті Брагадіру (Румунія) підпалили паливний склад, який «використовували війська НАТО для ведення проксівійни в Україні». Українці зробили це нібито для того, щоб показати свій протест проти смертей їхніх співвітчизників в інтересах НАТО. Як «доказ», що такий інцидент справді трапився, пропагандисти додали відео пожежі. Зі свого боку влада Румунії нібито офіційно повідомила про цей інцидент, але його причиною назвала коротке замикання.

Джерело: INFORADAR

Однак пропагандисти відверто брешуть ― українці не підпалювали склад палива. Про це повідомляють у Центрі протидії дезінформації при РНБО, посилаючись на Міністерство національної оборони Румунії, яке й спростувало інформацію про пожежу. 

Відео пожежі, яке поширюють проросійські джерела, не має стосунку до Брагадіру чи до жодного іншого міста Румунії. Також румунська влада не повідомляла про факт підпалу на жодному зі складів палива на території країни. Зрештою, про подібний інцидент не інформували й румунські медіа. 

Цей фейк поширюють в інфопросторі країн Європи, зокрема Румунії, щоб зманіпулювати громадською думкою, підірвати довіру до України, а також проілюструвати уявну загрозу з боку українських біженців або партизан.

Раніше ми фіксували російську маніпуляцію, мовляв, українські партизани спалили завод із виробництва дронів у Львові.

Автор: Віталій Михайлів,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись