Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Росіянка пише, що в Туреччині на одній із вулиць стоїть табличка з написом «Україна ― це не держава»

Пропагандистський телеграм-канал у своїй рубриці «#нам_пишут» поширив повідомлення від читачки. Жінка надіслала фото таблички, що містить напис «Україна ― це не держава». За її словами, вона зробила цей знімок під час відпустки в Туреччині.

Скриншот ЦПД

Проте Центр протидії дезінформації при РНБО, верифікувавши цю інформацію в Міністерстві закордонних справ України, повідомив, що це ― черговий фейк. 

Додатково проаналізувавши зображення за допомогою інструмента FotoForensics, у зоні таблички ми виявили очевидний світлий фрагмент. Так, імовірно, напис на табличці був штучно накладений. 

Аналіз фото методом ELA (error level analysis – аналіз рівня помилок)

У Центрі додають, що подібні вкиди можуть використовувати, щоб створити напругу між Україною та іншими державами. Зрештою, пропагандисти прагнуть ослабити українську позицію як на внутрішньому, так і на зовнішньому рівнях і підживити свій наратив про «країну 404».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join