Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Росія скасувала повітряну частину параду 9 травня через погодні умови

Саме це твердження ширять російські пропагандисти, на пояснення того, що 9 травня в 2022 році не було повітряної частини параду. Насправді погані «погодні умови» були на 9 травня й раніше, однак Росія вирішувала, «випускаючі в повітря» тисячі мільйонів рублів. Центр протидії дезінформації нагадав, що в 2020 році Росія витратила понад 540 мільйонів рублів на «розгін хмар» для безпеки польотів військової авіації, а в 2021 році — 417 мільйонів рублів. «Тому історія про "погану погоду" — лише маніпуляція, оскільки для Росії витратити 500 мільйонів рублів на сакральну дату Путіна — не проблема. Особливо, зважаючи на те, що, за різними оцінками, щодня РФ на "спецоперацію" з Україною витрачає від $500 мільйонів до $20 мільярдів», — зазначили в Центрі.

За даними InformNapalm, причиною скасування авіаційної частини параду могла стати несправність літака «судного дня» Іл-80. Командування Повітряних Сил ЗСУ повідомило, що станом на 9 травня орієнтовні втрати Росії 199 літаків та 158 гелікоптерів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись