Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція В українській армії почалася епідемія туберкульозу

Цю інформацію поширюють російські ЗМІ та прокремлівські телеграм-канали, що посилаються на анонімні джерела, які нібито «володіють даними», що «рівень санітарних втрат від туберкульозу становить понад 10% особового складу». У 2020 році російські пропагандисти теж поширювали фейк про епідемію серед українських військових, щоправда тоді йшлося про COVID-19.

Насправді у Центрі громадського здоров'я МОЗ не фіксують зростання кількості захворювань на туберкульоз в Україні в 2022 році. Водночас радник мера Маріуполя Петро Андрюшенко на початку травня розповів, що вже зафіксований один випадок туберкульозу в фільтраційній в’язниці в селі Безіменне, що тимчасово окуповане Росією. За його словами, влада Маріуполя отримала відео з цієї російської фільтраційної в’язниці: «Люди сплять на підлозі. Медичну допомогу їм не надають, тому серед утримуваних у школі Безіменного уже був зафіксований перший випадок туберкульозу. Один з чоловіків, яких утримують у клубі у с. Козацьке, помер, бо окупанти відмовились викликати йому "швидку"». Головний лікар Вінницького обласного клінічного фтизіопульмонологічного центру Олександр Служивий раніше розповів «20 хвилин», що в Україні дійсно можуть зафіксувати ріст захворюваності на туберкульоз. Це, за його словами, пов’язане з двома причинами: «Насамперед через те, що сьогодні йде міграція населення з регіонів, де йдуть активні бойові дії. А ще під час пандемії коронавірусу менше звертали увагу на туберкульоз, люди були ізольовані від можливості доїхати у медзаклади, звернутися за допомогою тощо». Центр протидії дезінформації також зазначив, що ця інформація не відповідає дійсності та створена «для деморалізації та поширення панічних настроїв серед військових».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись