Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Храм в Дубищі примусово перевели до ПЦУ

Російська православна церква поширила фейк про нібито «примусове переведення» храму в Дубищі до Православної церкви України. Як пише проєкт «Брехунець», «російська церковна пропаганда називає ПЦУ "раскольнической структурой", а законне волевиявлення релігійної громади — "принудительным переводом"». Насправді ПЦУ є канонічною та визнано православною церквою. А парафія селища Дубище вирішила приєднатися до ПЦУ 30 травня — 284 осіб проголосували «за» та 59 «проти». «Окрім того, у тексті маніпулюють, буцімто рішення прийняли жителі селища, а не церковна громада. Таким чином російська церковна пропаганда відкидає право на волевиявлення фундаторів церкви – людей, хто своїми пожертвами долучився до будівництва храму та його функціонування, хто має право користуватися послугами церкви», — пише «Брехунець».

Детальніше про роль російської церкви на окупацію Криму та війну в Україні читайте тут. Нагадаємо, голова Московського патріархату Кирило підтримує війну проти України. Раніше він уже поширював фейк, що Росія «ніколи ні на кого не нападала». До речі, за подібні висловлювання інстаграм позначив фейковим пост прихильника російської агресії проти України, співака Миколи Баскова.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись