Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Reuters нібито оприлюднило відео про новий законопроєкт Зеленського про анулювання паспортів та водійських посвідчень українців за кордоном

Пропагандисти поширюють відео, нібито оприлюднене виданням Reuters, в якому йдеться, що Президент України Володимир Зеленський може ухвалити закон про анулювання паспортів та водійських посвідчень українців за кордоном. Згідно з відео, ці норми почнуть діяти з 1 червня, що зобов'яже всіх українських чоловіків віком від 18 до 60 років повернутися в Україну. Однак це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що на сайті чи в соцмережах Reuters немає такого відео. Також на сайті Верховної Ради немає відповідного законопроєкту, а українські медіа не повідомляли про можливість ухвалення такого рішення.

Крім того, відео є нарізкою кадрів, які є у вільному доступі. Перший кадр з Володимиром Зеленським узятий з його виступу у Верховній Раді 1 липня 2022 року, де він не згадував про анулювання паспортів чи водійських посвідчень і взагалі не говорив про чоловіків призовного віку, які перебувають за кордоном. Кадри з пункту пропуску машин у 2022 році поширювали українські медіа, посилаючись на Західне регіональне управління Держприкордонслужби України. Кадри, де українці стоять у черзі до паспортних столів, публікували міжнародні медіа та українські військові у квітні 2024 року.

У фейковому відео також зазначено, що з 22 квітня до України повернулося близько 50 чоловіків призовного віку, проте джерело цих даних не вказано, а Державна прикордонна служба не надавала такої статистики. Відомство щотижня повідомляє лише загальну кількість тих, хто перетнув кордон, без зазначення віку і статі.

Російські ресурси створюють подібні фейки, видаючи їх за публікації авторитетних міжнародних медіа, щоб викликати паніку серед українців як в Україні, так і за кордоном, а також зірвати процес мобілізації. «Детектор медіа» спростовував й інші фейки на цю тему.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись