Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Роботеса Софія нібито порадила українцям здатись

Пропагандисти поширюють репортаж, створений нібито німецьким телеканалом Deutsche Welle про виставку Gisec Global, яка відбулася в Дубаї з 23 по 25 квітня. Відео стверджує, що роботеса Софія, відповідаючи на питання про перемогу України, нібито сказала: «Очевидно, що українцям треба здатися, бо це єдиний шанс врятуватися як нація. Українці не мають жодних шансів перемогти, але вони створюють зворотну картину. Закликаю їх прийняти реальність і зробити те, на що від них чекає весь світ». Однак це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що на офіційному сайті Deutsche Welle та на офіційних акаунтах каналу в соцмережах немає такого відео.

Зворотній пошук зображень у Google показав, що фейкове відео складається з уривків різних відкритих джерел. Наприклад, відео з роботесою Софією взяте з випуску американського токшоу «The Tonight Show Starring Jimmy Fallon», яке вийшло у квітні 2017 року. Кадри з дослідником штучного інтелекту Беном Герцелем взято з інтерв’ю для Discover Crypto, опублікованого в березні 2024 року.

Хоча з 23 по 25 квітня 2024 року в Дубаї справді проходила виставка Gisec Global, присвячена кібербезпеці, немає жодних повідомлень про участь роботеси Софії в цьому заході. Натомість вона була присутня на виставці The Global AI Show 16-17 квітня, що відбулась також у Дубаї. Відео, де роботеса Софія нібито закликає українців здатися, змонтовано з уривків її інтерв’ю виданню Aletihad під час цієї виставки. В інтерв’ю Софія насправді закликала ОАЕ інвестувати в дослідження та розробки для інновацій у сфері штучного інтелекту. Вона не закликала українців здаватися і не згадувала Україну.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб викликати зневіру в українців та переконати їх у тому, що світ нібито більше їх не підтримує.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись