Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Генсек НАТО нібито назвав українських військових «гарматним м’ясом»

Пропагандисти поширюють у соцмережах інформацію, що генсек НАТО Єнс Столтенберг нібито назвав військових ЗСУ «гарматним м’ясом». Втім це — неправда.

Фахівці проєкту VoxCheck з'ясували, що Столтенберг такого не казав. Вони знайшли той виступ, який цитують росіяни. Ці тези генсек озвучив на пресконференції з прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком 23 квітня 2024 року. Його слова вирвали з контексту.

У промові Столтенберг не називав військових ЗСУ «гарматним м’ясом». Натомість він казав, що країни НАТО мають сплатити певну ціну, тобто надати допомогу Україні, щоб жити у безпечнішому світі. Столтенберг наголошував на необхідності підтримки України. На його думку, це є інвестицією у безпеку інших країн, яким загрожує Росія.

Представники НАТО заявляють, що організація створена для оборони, не для участі у війнах. Хоча НАТО не втручається напряму у війну з Росією, країни-члени НАТО засуджують агресію та надають Україні допомогу.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб дискредитувати західних партнерів України та знецінити українську владу. Мовляв, НАТО не відправляє своїх бійців на війну, а «використовує» українців задля своїх забаганок. Мовляв, тому Україні варто йти по дорозі з Росією.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись