Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Reuters нібито оприлюднило відео про новий законопроєкт Зеленського про анулювання паспортів та водійських посвідчень українців за кордоном

Пропагандисти поширюють відео, нібито оприлюднене виданням Reuters, в якому йдеться, що Президент України Володимир Зеленський може ухвалити закон про анулювання паспортів та водійських посвідчень українців за кордоном. Згідно з відео, ці норми почнуть діяти з 1 червня, що зобов'яже всіх українських чоловіків віком від 18 до 60 років повернутися в Україну. Однак це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони з'ясували, що на сайті чи в соцмережах Reuters немає такого відео. Також на сайті Верховної Ради немає відповідного законопроєкту, а українські медіа не повідомляли про можливість ухвалення такого рішення.

Крім того, відео є нарізкою кадрів, які є у вільному доступі. Перший кадр з Володимиром Зеленським узятий з його виступу у Верховній Раді 1 липня 2022 року, де він не згадував про анулювання паспортів чи водійських посвідчень і взагалі не говорив про чоловіків призовного віку, які перебувають за кордоном. Кадри з пункту пропуску машин у 2022 році поширювали українські медіа, посилаючись на Західне регіональне управління Держприкордонслужби України. Кадри, де українці стоять у черзі до паспортних столів, публікували міжнародні медіа та українські військові у квітні 2024 року.

У фейковому відео також зазначено, що з 22 квітня до України повернулося близько 50 чоловіків призовного віку, проте джерело цих даних не вказано, а Державна прикордонна служба не надавала такої статистики. Відомство щотижня повідомляє лише загальну кількість тих, хто перетнув кордон, без зазначення віку і статі.

Російські ресурси створюють подібні фейки, видаючи їх за публікації авторитетних міжнародних медіа, щоб викликати паніку серед українців як в Україні, так і за кордоном, а також зірвати процес мобілізації. «Детектор медіа» спростовував й інші фейки на цю тему.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join