Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Постачання ракетних систем HIMARS і «Байрактарів» в Україну значно скоротять

Такі меседжі поширюють анонімні телеграм-канали, а у фейсбуку пости про брак озброєння рекламують профілі безіменних людей.

Нібито керівництво компанії безпілотників Bayraktar сповістило Офіс президента України, що змушені скоротити постачання, оскільки Росія внесла одним із пунктів газової угоди з Туреччиною таку умову.

Російські пропагандисти запевняють, що США відмовилися постачати Україні системи протиповітряної оборони (ППО) та реактивну артилерійську систему High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS).

Нібито Захід теж не в змозі передавати Україні велику кількість систем ППО. Щонайбільше ППО зможе закрити Захід і невелику частину Центру України. Мовляв, решта областей будуть змушені самотужки розв'язувати проблеми з обороною.

Як відомо, на початку жовтня в Україну прибули чотири додаткові системи залпового вогню HIMARS.

19 жовтня виробник Lockheed Martin заявив, що у США збільшують випуск HIMARS на тлі успішного використання цих систем українськими військовими протягом останніх кількох місяців. Компанія Baykar Makina так само продовжує підтримувати Україну безпілотниками.

Нещодавня домовленість президента Туреччини Ердогана з Путіним про створення в Туреччині газового хабу не вплинула на їхню діяльність. Хоча Путін від початку літа 2022 року пропонує Ердогану співпрацю щодо вироблення безпілотників.

Такі меседжі поширюють, щоб показати, нібито українська армія не матиме чим воювати й тоді перемога Росії буде за лічені дні. Цієї осені українські військові впевнено просуваються вперед, звільняючи територію на Харківському, Херсонському і Донецькому напрямках. Щоб показати, що це випадково поталанило і російська армія більше не допустить відступу, пропагандисти вигадали «новини» про скорочення озброєння Україні.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись