Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Російські військові більше дбають про цивільних українців, ніж українська армія

Таку інформацію поширюють у соціальних мережах, зокрема у фейсбуку її рекламують фейкові акаунти.

Мовляв, російські військові евакуюють цивільних з Херсона, щоб оберегти людей від обстрілів і можливого підриву дамби Каховської гідроелектростанції. А це свідчить, що вони ставляться до цивільних дбайливіше, ніж українські військові. Нібито українська армія вважає за краще прикриватися цивільними під час воєнних дій.

Російські пропагандисти від початку повномасштабної війни в Україні просувають меседж, що українські військові використовують цивільних як «живий щит». А під дбайливим ставленням росіян до українців розуміють примусову евакуацію в Росію без права вибору, захоплення житла людей, які евакуювалися, викрадення дітей та залякування, що під час деокупації всіх місцевих розстріляють. Тих цивільних, які не погоджуються з російською пропагандою, викрадають з їхніх помешкань, катують і хоронять у братських могилах.

«Живий щит» – це штатний елемент тактики російської армії: так було в Чечні, в Грузії, в Сирії. Так відбувається зараз і в Україні. Росіяни практикують створення «живого щита», організовуючи офлайн навчання в школах, створюючи величезні черги з автомобілів на блокпостах, розміщуючи військову техніку й особовий склад біля житлових будинків. Тому російські солдати гірше терористів, які захоплюють заручників.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись