Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ООН бреше про воєнні злочини росіян у Ягідному на Чернігівщині.

Таку думку висловив в інтерв’ю журналісту ВВС Стіву Розенбергу міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. Стів Розенберг згадав факти зі звіту ООН про події в селі Ягідне Чернігівської області: «Російські військові 28 днів утримували 360 осіб, серед яких 74 дитини та 5 людей з інвалідністю, у підвалі школи, в якій вони розгорнули свій штаб. У підвалі було дуже тісно. Протягом багатьох днів люди могли тільки сидіти, лежати не було де. У приміщенні не було туалету, води та вентиляції. Десять людей похилого віку померли».

Перерахувавши кількість жертв та описавши умови утримання мирних громадян, журналіст поцікавився у Лаврова, чи є такі дії російських військових боротьбою з нацизмом. У відповідь Лавров звинуватив генерального секретаря та співробітників ООН у поширенні фейкових новин щодо воєнних злочинів.

«Ви знаєте, на жаль, міжнародні чиновники, включно із верховним комісаром з прав людини, включно — на превеликий жаль — з генеральним секретарем ООН, і багатьма іншими представниками Організації об’єднаних націй вразливі до тиску Заходу. І дуже часто виступають рупором тих фейкових новин, які розповсюджує Захід», – відповів Лавров.

Село Ягідне знаходиться за 140 кілометрів на північ від Києва, поряд із українсько-білоруським кордоном. Воно було окуповане російською армією вже за кілька днів після початку повномасштабного вторгнення.

Російські військові зігнали 360 жителів села до підвалу школи, де їх утримували протягом 28 днів. На момент захоплення заручників наймолодшому з них виповнилося півтора місяці, а найстаршому – 93 роки. Серед затриманих було 74 дитини та 5 немовлят. Заручники перебували у підвалі цілодобово. Російські військові використовували їх як живий щит для свого штабу, який вони організували в будівлі школи. Люди залишалися в обмеженому просторі без вентиляції, медикаментів та можливості пересуватися. Вони спали сидячи чи стоячи. Денна норма їжі, за словами заручників, становила лише 200 грамів юшки на двох.

Десять людей старшого віку померли через такі нелюдські умови. Але їхні тіла ще довго залишалися в підвалі поряд із тими, хто вижив. Бо російські військові забороняли ховати померлих. Єдине, що могли зробити заручники, – це позначити дату смерті людини на стіні підвалу. На цій самій стіні записували й тих, кого окупанти розстріляли. Таких прізвищ – сім.

Команда проєкту Ukrainian Witness спустилася до підвалу школи в Ягідному з тими, хто пережив там 28 днів, щоб задокументувати цей воєнний злочин російських військових. Збройні сили України звільнили Ягідне на початку квітня. Люди, які пережили найжахливішу трагедію свого життя, яку Лавров називає «фейком ООН», досі не можуть добрати слів, щоб описати те, що відбувалося.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись