Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Тайра могла мати відношення до чорної трансплантології в Україні.

Таке припущення у стрімі російського пропагандиста Володимира Соловйова у телеграмі озвучив бойовик самоназваної «ДНР» Владлен Татарский (Максим Фомін), який тепер себе називає військовим кореспондентом. Він зазначив, що її «обміняли на наших підпільників у Києві».

17 червня президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні сказав, що парамедика Юлію Паєвську (Тайру), яку росіяни захопили в середині березня у Маріуполі, звільнили з полону.

Юлія «Тайра» Паєвська – волонтерка, парамедик, яка вісім років рятувала життя військових та мирних мешканців на Донбасі.

Чоловік Тайри Вадим та донька Анна-Софія втратили зв'язок з нею 14 березня 2022 року. З того часу про парамедика не було відомо нічого, крім фейків, які поширювала російська пропаганда. Тайра має звання Народний Герой України, президент федерації айкідо «Мутокукай Україна», в 2013-му, з початком Революції Гідності, стала медиком Майдану. Вона викладала тактичну медицину в проєктах «Народний резервіст» та «Захист патріотів».

Згодом Паєвська організувала та очолила добровольчий медично-евакуаційний підрозділ "Ангели Тайри", який базувався під Маріуполем. З 2014 до 2018 вона була добровольцем-парамедиком. З 2018 до 2020 служила за контрактом в лавах Збройних сил України на сході України та очолювала евакуаційне відділення 61-го мобільного шпиталю в Маріуполі. Після чого демобілізувалась.

Перед самим початком повномасштабного вторгнення росії Паєвська знов приїхала на Схід України – цього разу вже як волонтерка. Вона вивозила постраждалих з Маріуполя до Запоріжжя «зеленим коридором». Саме тоді й потрапила в полон. У травні в ЗМІ з'явилося відео із нагрудної камери – запис журналістам передав співробітник поліції. Рашисти закидали Паєвській участь у військових злочинах та намагалися використовувати її в пропагандистьских роликах на НТВ. Детальніше про Тайру.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись