Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Усіх чоловіків-українців віком до 60 років, що перебувають у Польщі, мобілізуватимуть для участі у війні проти Росії.

Урядовий центр безпеки Республіки Польща виявив фейковий лист від Міністерства закордонних справ України до Міністерства закордонних справ Польщі з проханням надати інформацію про всіх чоловіків-українців віком до 60 років, що перебувають у Польщі. Як повідомляє Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України, цей лист начебто повинен допомогти Збройним силам України мобілізувати їх для участі у війні проти Росії. Фейковий лист вперше з’явився на сайті російського ІА «Красная весна» ще 3 лютого 2022 року. 17 червня цей же фейк повторив telegram-канал «Джокер ДНР».

Таким способом ворог намагається отримати персональні відомості про українців, що перебувають за кордоном, для подальшого проведення інформаційно-психологічних операцій, покликаних знизити рівень довіри до України загалом.

У РНБО просять перевіряти підозрілі «документи», що публікуються в соціальних мережах, та користуватися винятково офіційними сайтами українських органів державної влади.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись